Jak przechowywać miód?

Miód pszczeli należy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach w temperaturze pokojowej, najlepiej bez dostępu światła.

Miód w przypadku zbyt niskiej temperatury oraz dostępu powietrza szybciej będzie krystalizował. Nie obniży to jego wartości odrzywczych lecz spowoduje, że miód może być trudniejszy do smarowania.

W przypadku z kolei zbyt wysokich temperatur miód może krystalizować nierówno. Dolna część będzie wówczas skrystalizowana a górna pozostanie płynna.

Ponadto miód kremowany (rzepakowy, wielokwiatowy wiosenny) powinien być przechowywany w temperaturze niższej niż 20 stopni Celsjusza. Może być trzymany w lodówce. Więcej informacji o miodzie kremowanym znajdziesz tutaj.

miód w słoikach

Miód przechowywany w słoikach

Jeżeli miód będzie miał dostęp wilgoci i wysokiej temperatury może sfermentować. Wówczas nie będzie już nadawał się do spożycia (choć można będzie wykorzystać go do wytworzenia miodu pitnego lub według niektórych opinii także do wypieków).

Jeżeli chodzi o dostęp mocnego światła to powoduje ono głównie wyblaknięcie (utratę barwy) widoczne zwłaszcza w przypadku ciemnych miodów lipcowych.

Zatem jeżeli chcemy trzymać miód na widoku, na stole w podręcznym naczyniu to zadbajmy o to by było to niewielkie naczynie, do którego przelewać będziemy niewielką ilość miodu, która będzie "schodziła na bieżąco".

W kuchennych szafkach pilnujmy też żeby słoiki z miodem były szczelnie zakręcone by nie dobrały się do nich mrówki.