Jak przechowywać miód w plastrach?

Miód w plastrze najlepiej przechowywać zawinięty szczelnie w folię spożywczą, w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Kuchenna szafka lub barek w pokoju będą do tego idealnym miejscem.

Szczelnie zawinięty plaster może być z powodzeniem przechowywany przez dwa lata bez utraty swoich walorów zarówno wizualnych jak i zdrowotnych.

Otwarty (rozwinięty z folii) plaster miodu można przechowywać kilka dni.

miód w plastrze

Plastry miodu

Na co uważać:

Miód w plastrze w przypadku nieszczelnego przechowywania może przede wszystkim (zwłaszcza w miesiącach letnich) przyciągnąć niechcianych gości takich jak mrówki. Woskowy plaster przechowywany bez zabezpieczenia może stać się pożywką dla pewnego gatunku mola (mol barciak). Z tych względów odradzamy trzymanie woskowych plastrów jako długotrwałej ekspozycji.

Druga rzecz to względy estetyczne - jeżeli miód miał dostęp powietrza i / lub przechowywany był w niskiej temperaturze to może ulec krystalizacji poczynając od brzegów ku środkowi. Plaster ze skrystalizowanym miodem jakkolwiek ma takie same walory zdrowotne to nie jest już tak ładny i jego konsystencja nie jest "klasyczna" dla tego produktu.