Miód kremowany

Co to jest "miód kremowany"

Miód kremowany to miód przekształcony mechanicznie z konsystencji mocno twardej do kremowej.

Dlaczego kremuje się miód?

Niektóre rodzaje miodu po skrystalizowaniu przyjmują konsystencje wyjątkowo twardą. Tak skrystalizowany miód jest trudny do nabierania - w praktyce trzebauważać na przykład przy nabieraniu miodu łyżką żeby jej nie wygiąć. Miód skremowany ma konsystencję "kremu do smarowania". Łatwo się go nabiera i smaruje

Jak przebiega proces kremowania

Proces kremowania polega na minimalnym ogrzaniu miodu (do trzydziestukilku stopni) i wymieszaniu a następnie przetarciu przez sito aby usunąc ewentualne grudki.

Czy kremowany miód nie traci swoich właściwości?

Nie, miód jest podgrzewany do temperatury nie przekraczającej 40 stopni, nie jest rozpuszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje właściwosci zdrowotne i smakowe.

Jak przechowywać miód kremowany?

Miód kremowany należy przechowywać w temperaturze niższej niż inne rodzaje miodu. Może być trzymany w lodówce. Temperatura przechowywania nie powinna przekraczac 20 stopni Celsjusza. Wynika to z faktu, że w procesie mieszania miodu dostają się to niego minimalne ilości powietrza. Miód trzymany w wysokiej temperaturze (np. ciepłej szafce) może po pewnym czasie (zaleznie od temperatury może to być kilka tygodni klub miesięcy) zacząć ulegać fermentacji.

Jaki miód kremujemy w naszej pasiece?

Kremujemy dwa rodzaje miodu, które po skrystalizowaniu sa najtwardsze i trudne do nabrania/nałożenia. Są to: miód rzepakowy oraz miód wielokwiatowy wiosenny.