Miód akacjowy:

Miód o barwie słomkowożółtej i delikatnym zapachu akacji. Miód akacjowy krystalizuje najwolniej w porównaniu z innymi odmianami. Przez bardzo długi czas - niekiedy nawet ponad rok - pozostaje w stanie płynnym.

Ze względu na delikatną konsystencję, łagodny smak i zapach a także jednorodny skład jest polecany dla dzieci.

Miód akacjowy wytwarzany jest w pasiece w Gozdowicach. Ta część pasieki położona jest obok gospodarstwa nad Odrą w otoczeniu lasów w bradzo czystej okolicy. Rosnące tu aleje robinii akacjowej popularnie zwanej "akacją" pozwalają uzyskać na początku czerwca jednorodny gatunkowo miód.

Sprawdź w sklepie
miód akacjowy

Zastosowanie zdrowotne miodu akacjowego:

  • dla diabetyków (dla chorych z lekkimi- nie insulinowymi-postaciami cukrzycy)
  • przy trudnościach trawiennych
  • przy schorzeniach układu pokarmowego (stany skurczowe, zapalenia żołądka i jelit, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego)
  • przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (przyśpiesza odbudowę błony śluzowej)
  • przy przeziębieniach
  • przy towarzyszących przeziębieniom stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
  • leczenie schorzeń nerek i układu moczowego (dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów)
  • przy bezsenności i objawach zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu (ma właściwości uspokajające i wzmacniające)
  • w chorobach skóry
  • w leczeniu ran (przykładanie miodu na rany powoduje ustępowanie zakażenia przez ropotwórcze drobnoustroje)
PRZECZYTAJ WIĘCEJ O ZASTOSOWANIACH

Miód akacjowy

powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej (Robinia Pseudoacacia), którą w Polsce nazywa się pospolicie akacją. Liczne wysokie drzewa akacji porastają okolice Gozdowic.

Miód akacjowy

przez bardzo długi czas pozostaje płynny. Przechowywany w temperaturze pokojowej miód akacjowy może skrystalizować nawet dopiero po dwóch latach.

Miód akacjowy

jest zupełnie przezroczysty, i bardzo jasny. Po skrystalizowaniu ma kolor biały.