Miód gryczany

W stanie płynnym, po wybraniu z ula miód gryczany ma kolor bardzo ciemny, brązowy, niemal czarny. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtobrązowy. Charakteryzuje się bardzo silnym, intensywnym zapachem gryki.

Aby pozyskać miód gryczany wywozimy nasze pszczoły "na pożytek" w miejsca, w których aktualnie uprawiana jest gryka. Przykładowo w roku 2018 nasz miód gryczany powstał w pasiece pod Łobzem.

Sprawdź w sklepie
miód gryczany

Zastosowanie zdrowotne miodu gryczanego:

Miód gryczany posiada silne właściwości antybakteryjne. Jest polecany w stanach grypy, przeziębienia i osłabionej odporności. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrybiczo.

Miód gryczany

powstaje w lipcu z kwiatów gryki zwyczajnej (Fagopyrum Mill.), która uprawiana jest jako roślina jadalna.

Kwiaty gryki

Z nektaru białych kwiatów gryki powstaje miód o bardzo ciemnym kolorze i silnym zapachu.

\