Miód lipowy

Miód w smaku ostry, z nutą goryczki i wspaniałym zapachu lipy. W stanie płynnym miód lipowy ma kolor żółty lub lekko zielonkawy.

Miód lipowy powstaje w naszej przewoźnej pasiece we wsi Wierzchlas w południowej części województwa zachodniopomorskiego. Pasieka zlokalizowana była w okolicy długich alei lipowych przy niewielkich polnych drogach.

Sprawdź w sklepie
miód lipowy

Zastosowanie zdrowotne miodu lipowego:

Działa antyseptycznie i uspokajająco, stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli (działa rozgrzewająco i kojąco).

W celu wzmocnienia efektu leczniczego miód lipowy powinno się przyjmować po rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny, bądź w połączeniu z sokiem z cytryny lub mlekiem. Miód lipowy jest skuteczny przy leczeniu przeziębień, jest on także polecany w chorobach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Zawarte w miodzie lipowym olejki eteryczne wywierają łagodne działanie rozkurczające i uspakajające, co jest szczególnie cenne u osób z chorobami serca i naczyń, duża skuteczność w leczeniu stanów niepokoju, bezsenności oraz innych schorzeń układu nerwowego.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ O ZASTOSOWANIACH

Miód lipowy

powstaje z nektaru kwiatów lipy drobnolistnej (Tilia cordata Mill.) oraz lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos L.), które kwitną w drugiej połowie czerwca i pierwszej połowie lipca.

"Herbata lipowa"

Kwiatki lipy można ususzyć i przechowywać. Po ich zaparzeniu otrzymamy smaczną i bardzo zdrową "herbatę lipową". Miód lipowy będzie idelany do jej osłodzenia.