Miód w plastrach

Pszczoły umieszczają miód w zbudowanych z sześciokątnych komórek woskowych plastrach. Plastry mają solidną ale jednocześnie delikatną konstrukcję.

W naszej pasiece wybieramy plastry z miodem akacjowym, ponieważ przez najdłuższy czas pozostaje płynny, a zatem zachowuje najbardziej estetyczny wygląd.

Miód w plastrze jest znakomitym dodatkiem dekoracyjnym do potraw, i weselnych stołów.

Miód w plastrach wybieramy w pasiece w Gozdowicach

Sprawdź w sklepie

Jak jeść miód w plastrach?

Spożywanie miodu w plastrze polega na wykrojeniu niewielkiego kawałka plastra z ula i wyżuciu zawartego w nim miodu. Pozostały wosk należy wypluć, (choć jego ewentualne spożycie nie jest szkodliwe - po prostu wosk nie ma smaku, i nie jest przyswajany przez organizm).

Jest to najprostsza i najstarsza forma jedzenia miodu.

miód w plastrze

Zastosowanie zdrowotne miodu w plastrze:

Zawarty w plastrze miód ma wszystkie swoje standardowe zalety. Ponadto żucie miodu w plastrze jest często polecany przy chorobach zatok.

Jak przechowywać miód w plastrach?

Miód w plastrze powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięty. Najlepiej jeżeli plaster miodu zawinięty jest szczelnie w folię spożywczą. Przechowywany w ten sposób miód w plastrze może leżeć dwa lata bez utraty świeżości.

Po rozwinięciu z folii, możemy trzymać go w plastikowym pudełku na produkty spożywcze i zużyć w ciągu kilkunastu dni.

Przechowując plaster miodu w nieszczelnym opakowaniu ryzykujemy głównie dostęp owadów (np. mrówek), oraz postępujący proces krystalizacji - czyli gęstnienia miodu, przez co straci on swój estetyczny wygląd i delikatną konsystencje.

Miód w plastrze

jest najbardziej naturalną formą przechowywania miodu. Pszczoły zapełniają plaster miodem od góry do dołu.

Komórki plastra, które pszczoły wypełniły w 100% są przez nie szczelnie zamknięte - fachowo nazywa się je komórkami "zasklepionymi".

Plaster miodu

jest znakomitym dodatkiem dekoracyjnym. Zwłaszcza w okresie Świąt dodaje on uroku świątecznym nakryciom, stanowiąc także smakowity dodatek.