Miód rzepakowy:

W stanie płynnym, świeżo po wybraniu z ula miód rzepakowy ma kolor jasnożółty. Krystalizuje naszybciej ze wszystkich popularnych miodów - już w ciągu jednego tygodnia - a po skrystalizowaniu ma kolor biały lub kremowy. W smaku miód rzepakowy jest bardzo słodki. Zachowuje wyraźny zapach kwitnącego rzepaku. Jest miodem o największej ilości glukozy i aminokwasów.

Miód rzepakowy wytwarzany jest w pasiece w Nowym Objezierzu koło Morynia oraz w przewoźnej części pasieki koło Cedyni. Pasieki te zlokalizowane są na odludziu pośród rozległych pól, w bradzo czystej okolicy.

Sprawdź w sklepie
miód rzepakowy

Zastosowanie zdrowotne miodu rzepakowego:

Miód rzepakowy stosowany przy schorzeniach płucnych, przy zapaleniach gardła i błony śluzowej nosa, przy zaparciach, przy schorzeniach nerek i przewodu moczowego, przydatny w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia.

Glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia silę skurczy mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia wieńcowe, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze.

Przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych (miód łatwo przyswajalny), cenna odżywka regeneracyjna w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, leczenie schorzeń zewnętrznych.

Stosowany bezpośrednio na chora tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyśpiesza gojenie i bliznowacenie ran. Ponadto szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ja przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ O ZASTOSOWANIACH

Miód rzepakowy

powstaje w maju z kwiatów rzepaku (Brassica napus L. var. napus), który uprawiany jest jako roślina oleista. Rzepak jest rośliną bardzo miododajną, a jego uprawy zajmują olbrzymie połacie pól w okolicy naszej pasieki.

Miód rzepakowy

ze względu na swoją kremową konsystencję jest bardzo wygodny do smarowania pieczywa.

\