Miód wiosenny

Miód wiosenny jest miodem wielokwiatowym. W stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu kolor kremowy. Smak miodu wiosennego jest słodki, łagodny (mniej słodki niż rzepakowy), natomiast charakteryzuje się mocnym, intensywnym aromatem kwiatowym. Może tez posiadać inne barwy i smak w zależności od rodzaju roślin z jakich zebrany był nektar. W naszej ofercie znajduje się miód wiosenny z nektarów kwiatów majowych tj. mniszek lekarski, klon, wierzba, kwiaty polne, koniczyna.

Miód ten krystalizuje dosyć szybko, podobnie jak rzepakowy, ale nie jest tak jednolity. W konsystencji dają się wyczuwać jego kryształki. Ze względu na swoją konsystencę i łagodny smak jest bardzo dobry do słodzenia na przykład herbaty.

Miód wielokwiatowy wiosenny pochodzi z pasieki w Nowym Objezierzu koło Morynia. Pasieka położona jest na odludziu pośród rozległych pól, w bardzo czystej okolicy.

Sprawdź w sklepie
miód wiosenny

Zastosowanie zdrowotne miodu wiosennego:

Miód wiosenny jest stosowany przy różnego rodzaju chorobach alergicznych dróg oddechowych (np. astma oskrzelowa) i katarze siennym, ma właściwości lecznicze serca, stosowany przy chorobach przeziębieniowych, składniki miodu wiosennego wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej przebiegu chorób wątroby i woreczka żółciowego, zapobieganie i leczenie grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych

Skład miodu wiosennego

to nektar z kwiatów kwitnących jako pierwsze. Oprócz kwiatów drzew i krzewów znajduje się w nim nektar z roślin łąkowych - na przykład z koniczyny (Trifolium L.)

Miód wiosenny

dosyć szybko krystalizuje. Jest idealny do herbaty dzięki temu, że jest gęsty i łatwo się go dozuje.