Pyłek (pyłek pszczeli)

Pyłek pszczeli jest to pyłek z kawiatów, który pszczoły przynoszą do ula na swoich tylnych nóżkach. Jest on uformowany przez pszczoły w niewielkie kuleczki. Pszczoły formują go w ten sposób mieszając go ze śliną. Dzięki temu nie rozsypuje się on, a zawarte w ślinie pszczół enzymy przekształcają zawarte w nim cukry złożone w cukry proste.

Dzięki zawartym w pyłku aminokwasom, kwasom tłuszczowym, składnikom mineralnym oraz węglowodanom pyłek pszczeli jest doskonałym, w pełni naturalnym i ekologicznym suplementem diety podnoszącym odporność organizmu.

pyłek

Zastosowanie pyłku:

Pyłek pszczeli posiada silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne.
Sprzyja odtruwaniu (detoksykacji) organizmu, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu.

Pyłek z kwiatów

jest przynoszony przez pszczoły w postaci niewielkich kuleczek przyczepionych do nóżek. Dlatego na kuleczki pyłku mówi się "obnóża".

Część przynoszonego przez pszczoły pyłku zbieramy do małych skrzyneczek umieszczonych przy wejściu do ula.

Pyłek pszczeli

może mieć różne kolory, zależnie od tego z jakich kwiatów został zebrany. Niektóre rodzaje pyłku są żółte, inne pomarańczowe, brązowe a nawet fioletowe.

Pyłek w ulu

jest przez pszczoły mieszany z miodem, ubijany i przechowywany w komórkach. Taką formę pyłku nazywamy "pierzgą".