Opis
Miód akacjowy zasklepiony pszczelim woskiem i zanurzony w miodzie akacjowym, w słoiku o wadze 1200g.
Miód akacjowy oprócz zalet zdrowotnych i smakowych, najdłużej zachowuje płynną i przezroczystą postać. Zanurzony w nim plaster miodu wygląda wspaniale zarówno na stole jak i w formie prezentu.
Plastry były wycinane z ramek z pasieki w Gozdowicach, również tam zalane zostały naszym miodem akacjowym.
Produkt został doceniony i zajął pierwsze miejsce w XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” województwa zachodniopomorskiego w sierpniu 2023.
Drzewa robinii akacjowej zwanej akacją, są znakiem rozpoznawczym okolic Gozdowic. Pszczoły ukochały jej kwiaty i nektar, z którego robią krystalicznie czysty i długo niekrystalizujący miód akacjowy. Zalewamy nim świeże plastry miodu, byście mogli spróbować go w najbardziej naturalnej, dziewiczej formie. Taki plaster to bogactwo smaku kwiatów akacji, pyłku, pierzgi.
Plastry wosku są w całości stworzone przez pszczoły, nie z dodanej przez ludzi węzy pszczelej.
Dlatego już bardziej naturalnie się nie da. Warto choć raz w życiu spróbować miód zaklęty w plastrze, w takiej pierwotnej postaci.