Opis
Pierzga pszczela w słoiku , waga pierzgi to 200g.
Pierzga to poddany fermentacji pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły i ubijany w komórkach plastra w ulu. Jest to mieszanka pyłku, miodu, enzymów dodanych przez pszczoły i kwasu mlekowego który wytwarza się po szczelnym zamknięciu komórki plastra z tymże pyłkiem. Pierzga stanowi główne źródło białka i pokarmu dla czerwiu. Dlatego pozyskujemy ją bardzo odpowiedzialnie, tak aby nie ucierpiała na tym rodzina pszczela. Oddzielenie woskowego plastra od kulek pierzgi jest procesem bardzo pracochłonnym i zajmujemy się tym głownie poza sezonem w pasiece.
Pierzga jest świetnie przyswajalna oraz stanowi skoncentrowaną dawkę witamin (A, B1,B2,B3, B6, B12 C, D, K), minerałów (żelazo, fosfor, miedź, potas, sód) oraz aminokwasów. Swoje maksymalne właściwości uzyskuje po namoczeniu lub rozpuszczeniu w miodzie lub innych płynach.
Pierzga pochodzi z sezonu 2022.